Πληροφορίες για την Αστυπάλαια

Μαλτεζάνα

Παραθαλάσσιο χωριό με όμορφη αμμώδη παραλία που βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα της Αστυπάλαιας. Η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα όπως την αποκαλούν ,είναι το δεύτερο όνομα του χωριού, που πιθανότατα προήλθε από τους πειρατές που ταξίδευαν στο Αιγαίο προσπαθώντας να βρουν έναν ασφαλή όρμο για καταφύγιο. Αυτός είναι ο τόπος όπου ο Γάλλος ναύαρχος Bisson πυρπόλησε το πλοίο του το 1827, ώστε να μην μπορεί να συλληφθεί από τους πειρατές. Σήμερα, το λιμανάκι της Μαλτεζάνας εξυπηρετεί κυρίως ως λιμάνι για ιδιωτικά ιστιοφόρα και μικρά αλιευτικά σκάφη. Είναι αυτά τα μικρά ψαροκάικα με τα οποία γεμίζουν καθημερινά οι ψαροταβέρνες της περιοχής με φρέσκο ψάρι. Από αυτό το σημείο θα δούμε και τα καραβάκια να αναχωρούν καθημερινά για τα νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα.

Απέναντι ακριβώς από την ψαρόσκαλα, μπορείτε να επισκεφτείτε τα λουτρά του Ταλαρά και τα έγχρωμα μωσαϊκά της ελληνιστικής εποχής που είναι μοναδικά στον ελληνικό κόσμο, καθώς και μια ενδιαφέρουσα σύνθεση που απεικονίζει τις τέσσερις εποχές, τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου και στη μέση τον Θεό Χρόνο.

Απλή και όμορφη η Μαλτεζάνα, με τις παραλίες της και το φρέσκο ψάρι της. Με τα επισκέψιμα ναυάγια και τις ιστορίες της. Με τους αυθεντικούς ανθρώπους και τα παραδοσιακά σπιτάκια τους. Με τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τις ντόπιες νοστιμιές της.

Εδώ είναι ο προορισμός σου, το ξέγνοιαστο λιμανάκι σου, οι διακοπές σου στην Αστυπάλαια.

Χώρα

Η Αστυπάλαια έχει μακρά ιστορία, από την Πρωτοκυκλαδική εποχή έως την Χρυσή Εποχή και την Αθηναϊκή Συμμαχία, τη Ρωμαϊκή Εποχή, τους Βυζαντινούς χρόνους και την εποχή της Βενετσιάνικης κυριαρχίας, τους Τούρκους και τους Ιταλούς, ενώ το 1948 ενώνεται  με την υπόλοιπη Ελλάδα. Βρίσκεται ακριβώς εκεί που οι Κυκλάδες συναντούν τα Δωδεκάνησα. Η Αστυπάλαια αναμειγνύει το βαθύ μπλε του Αιγαίου με τα μικρά λευκά σπιτάκια, δημιουργώντας έτσι ένα  γοητευτικό παραδοσιακό τοπίο. Η Χώρα, ο κύριος οικισμός του νησιού, είναι ένα από τους ομορφότερους στο Αιγαίο. Το τοπίο του κυριαρχείται από το βενετσιάνικο κάστρο των Querini, που περιβάλλεται από μικρά ασβεστωμένα γραφικά σπίτια με μπλε πόρτες και παράθυρα και ξύλινα κιγκλιδώματα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο εκκλησίες, ζωγραφισμένες σε καθαρό λευκό χρώμα, με περίτεχνα πέτρινα καμπαναριά: η Παναγία η Ευαγγελίστρια (1853), μέσα από την οποία θα συναντήσετε την επιγραφή των ιδρυτών από το 1413 και τα οικόσημα των Querini, και ο Άγιος Γεώργιος. Στο δυτικό Κάστρο, λευκά σπίτια γεμίζουν το λόφο για να συναντήσουν τους οκτώ ανεμόμυλους που βρίσκονται στην κορυφογραμμή του όρμου. Σήμα κατατεθέν της Αστυπάλαιας αποτελούν οι ανεμόμυλοι που ανήκουν στην τυπολογία «ξετρόχαρις», ένας τύπος οριζόντιου άξονα με περιστροφή της οροφής σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου.Στο λιμάνι της Χώρας, στον Πέρα Γυαλό, θα συναντήσουμε το αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά ευρήματα καθώς και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η μαρίνα της Αστυπάλαιας, ακριβώς απέναντι από τον πεζόδρομο του Πέρα Γυαλού, δίνει μια αίσθηση ναυτοσύνης.

Λειβάδι

Ο οικισμός Λειβάδι, στην Αστυπάλαια, είναι πραγματικά το πιο εύφορο «Λειβάδι» του νησιού. Μια πεδιάδα που ξεκινά από το φράγμα και καταλήγει στη παραλία. Εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στη τεχνητή λίμνη του φράγματος και να θαυμάσετε το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί εκεί πεζοπορώντας περιφερειακά αυτού. Στην παραλία του Λειβαδιού απολαύστε το μπάνιο σας με θέα το Κάστρο της Αστυπάλαιας ή δοκιμάστε ντόπια φαγητά στα παρακείμενα ταβερνάκια.

Βαθύ

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού συναντάμε τον οικισμό Βαθύ της Αστυπάλαιας. Μια λιμνοθάλασσα που ξεδιπλώνεται από άκρη σε άκρη δίνοντας την αίσθηση του ανέγγιχτου από το χρόνο τοπίου. Μέρος μοναχικό, με χαρακτήρα παλιού σοφού ανθρώπου. Μπορείτε να μεταβείτε με το αυτοκίνητό σας για ένα θαλασσινό μεζέ στην κα. Σταυρούλα ή για μια πεζοπορία μέχρι τη σπηλιά του Δράκου. Τέλος, μην ξεχάσετε να θαυμάσετε τις βραχογραφίες, από τις παλαιότερες του κόσμου.